2016. május 07. 15:26 - villgabor

Captain America: Civil War kritika

zyw7xwktque-1.jpg

A Captain America: Civil War végre itt van. A film megnézése után pár nappal, úgy érzem kezd leülni bennem a sok információ és a hatalmas élmény. Egy abszolút SPOILER-es kritika következik, tehát ha láttad a filmet olvass tovább, ha nem akkor mentsd el a cikket későbbre. De addig is, olvasd el mire érdemes emlékezni a Civil War előtt.

Kezdjük azzal, hogy tökéletes film nincs. Egyszerűen lehetetlen mindenki számára egy 100%-os alkotást összehozni. Ez hatványozottan igaz képregény filmekre is. Hiszen nem csak arra kell figyelni, hogy "általánosságba véve" jó filmet alkossanak, de ugyan akkor a képregény rajongókat is lenyűgözzék (ami főleg azzal érhető el, ha minél képregény hűbb az alkotás), és közben azok számára is élvezhető legyen, akik semmilyen képregényes előtudással nem rendelkeznek. A Marvel-nek szerintem többé-kevésbé sikerült eltalálnia ezt a közép utat, és a Civil War is ezt tükrözi. Nyilván bele lehetne kötni pár dologba a filmbe, amikre ki is fogok térni, de összességében a 3 legjobb Marvel film között van az Amerika Kapitány 3. Ami egyébként érezhetően, tényleg egy Captain America film, mert bár az összes hős megkapja a maga kis szerepét, végső soron Rogers-t követjük mindenhová. Az Avengers filmekhez képest felmerülhet bennünk, hogy valamiért kevésnek érezzük a többiek szerepét, de ez így van jól mert ez nem egy Bosszúállók 2.5, hanem Captain America!

crossbonescivilwar.jpg

Egy kisebb (számomra) hibával kezdeném a boncolgatást. Crossbones karaktere szerintem el lett pazarolva! Nem csak, hogy nem derült ki, hogy kinek vagy kiknek dolgozott az elmúlt 4 évben, de ráadásul meg is öli magát. Ugye ezzel az öngyilkos merénylettel próbálta a Kapitányt is meggyilkolni, de Wandának többé kevésbé sikerült megmentenie a helyzetet. Az egyetlen probléma az volt, hogy azzal, hogy megmentette a Kapitányt, megölt jó pár civilt, köztük Wakandaiakat is. Mert ugye a Wakandaiak úgy kerülnek a hétköznapi emberek közé, hogy királyuk T'Chaka bűntudatot érez, mert a tőlük ellopott vibránium okozta Sokovia, és majdnem az egész világ pusztulását. Tehát ez a magyarázata annak, hogy Wakandaiak vannak szerte a világon, hogy az előrehaladottabb technikájuk révén, minél több helyen segítsenek. Ami szerintem egy teljesen jó felvázolt motiváció és jól működik a filmben.

helmut-zemo.jpg

Azonban ha már hibáknál tartunk és a rossz fiúknál. A Marvel filmeknek úgy általánosságba vége problémáik vannak a gonosz karakterekkel, egyszerűen nem sikerül őket rendesen ábrázolni, illetve nagyobb jelentőséggel bíró szerepet rájuk osztani. Gondoljunk csak bele, hol van már a Vöröskoponya? Obadiah? Abomination? Whiplash? Mandarin? Ultron? Yellowjacket? Na ugye. Egyik sincs már sehol, mindegyik 1 film erejéig szerepelt és akkor is csak arra szolgáltak, hogy legyőzzék őket. Ellenben itt az egyetlen jó ellenpélda: Loki. Na ő az akinek karakterfejlődése van, döntéseinek kihatása van másokra, és filmeken átnyúló szerepe van. Sajnos ezt a rossz mintát Zemo-val sem törték meg. Nem csak, hogy egyáltalán nem lett karakter hű, de elpocsékolták. Az indítékai ugyan azok az elcsépelt, és számomra teljesen indokolatlan harag a hősökkel szemben. "Miközben megmentettétek a Földet, a rombolásba belehalt a családom" - én ezt tökre elhiszem, hogy rossz érzés, de könyörgöm, ha ők nincsenek, nem csak a családod hal meg, hanem az egész Föld elpusztul. Sőt nem BvS stílusú rombolásról beszélünk! Konkrétan a sokoviai harcok előtt több órát szenteltek annak Rogersék, hogy kiürítsék a várost, majd a csata közben is a legtöbb energiájuk arra ment el, hogy a civileket menekítsék és ha ez még mindig nem lenne elég, az utolsó pillanatban is a legtöbb ott maradt embert egy Helicarrier-rel kihozták (már csak zárójelben jegyezném meg, hogy még egy új Bosszúálló fel is áldozta magát eközben). Szóval számomra egyáltalán nem életszerű az ebből fakadó bosszúvágy. És Zemo-t ugyan ez fűti, ráadásul nagyon okosan kitalálja, hogy a Winter Soldier egyik bevetése során, megölte Stark szüleit, ezért ő mindenáron megakarja szerezni az erről készült videoanyagot, ami egy Hydra bázison van.

1.png

Na most itt érkeztünk el még egy kis furcsasághoz a filmmel kapcsolatban. A Hydra miért tart meg a merényletekről videó felvételt? Zemo megtudja a netre felkerült Hydra adatokból, hogy volt egy ilyen merénylet, majd az egész film alatt arra megy ki számára a játék, hogy kiderítse, hol van ez a bázis. Miért ennyire biztos abban, hogy ha Stark meglátja a felvételt összeugranak a Kapitánnyal? Konkrétan véletlen eseményeknek köszönhető, hogy pont így alakult a helyzet. Emiatt van nekem hiányérzetem, mert tegyük fel Tony csapata győz a reptéren és beviszik Steve-t és Bucky-t is. Akkor most mit csinál Zemo a videóval? De ami még dühítőbb volt számomra, hogy Zemo kezében volt a parancsszavakat tartalmazó könyv, amivel a másik 6(?) szuperkatonát irányítani lehetne. El is mondja Bucky, hogy ezekkel az emberekkel, konkrétan órák alatt meg lehet dönteni országokat! Erre Zemo mit csinál? Álmukban fejbe lövi őket. Abszolút indokolatlan és buta cselekvés, főleg egy eredetileg hataloméhes, megalomániás képregénykaraktertől!

3211f90800000578-3486205-image-m-68_1457637459314.jpg

Elég a negatívumokból, mert a film összességében tényleg fantasztikus lett! Pókember hihetetlen jó, vicces, gyerekes, szórakoztató. Nagyon eltalálták a karaktert. Aztán ott van Black Panther. Őt is sikerült a lehető legjobban ábrázolni. Fűti a vak bosszúvágy apja gyilkosa ellen, de bölcs marad, hallgat és megfigyel. Végül ő az egyetlen, aki hideg fejjel jól dönt! Ant-Man mellett sem mehetünk el, nem elég, hogy ő is hihetetlen humoros de ott volt GIANT-MAN! A Falcon és Bucky közötti "bromance", és az ezzel együtt járó piszkálódás igazán üdítő látvány. Szépen, lassan fokozódik a feszültség, majd a végjáték hatalmas összecsapásában összpontosul minden. Ebben a harcban a Kapitány és Vasember között, szó szerint benne van 12 filmnyi feszültség, ami most kitört belőlük. Látható volt már az első találkozásuk óta, hogy hiába barátok, Steve és Tony között van egy alap különbözőség. Aminek az alapját Tony most el is árulta, az apja folyamatosan Steve-hez hasonlította őt, ráadásul negatív értelemben. A szakadék köztük pedig Bucky volt, az egyik az élete árán is megakarja védeni, a másik akár az élete árán is, de meg akarja ölni.

here-are-the-details-you-might-have-missed-from-civil-war-s-first-trailer-726927.jpg

Még egy utolsó negatív dolog maradt bennem, ami a végső harc jelenethez kötődik, de már a harmadik Vasember film óta zavar. Stark páncéljának tulajdonképp szinte elpusztíthatatlannak kéne lennie, amit elég jól ábrázoltak az első filmben. Ezt követően a harmadik filmben a páncélok úgy estek szét, úgy verték szét mintha valami műanyag játékok lettek volna. Szuperkatona szérum ide vagy oda, Steve puszta kézzel veri szét a páncélt. Számomra ez csalódás volt, így nekem elveszett a páncél "varázsa".

black-panther.png

Mindenki várta Pókember nagy oldalváltását, de ez nem következett be (legalábbis nem közvetlenül). Black Panther volt az, aki végül Tony oldaláról, Steve oldalára állt. Nem csak, hogy kiszabadította őket a börtönből, de otthont adott nekik Wakandában. Itt azonban több kérdés is felmerül. Bucky mitől fél Wakandában, ami miatt lefagyasztatja magát? Vajon csak Ő és a Kapitány vannak ott? Ha igen, akkor hová ment Scott Lang, most, hogy az interpol által körözött szökevény lett? De ugyan ez igaz Hawkeye-ra is. Vajon ez azt jelenti, hogy eljött a Secret Avengers korszak? Ami ugyebár a képregényekben azt jelentette, hogy volt egy csapat akik a törvényen kívül harcoltak, míg a Mighty Avengers csapat a kormány alá rendelten működött. De ha már felhoztuk, hogy a Kapitány csapatának jövője elég homályos, Tony sem lehet túl büszke. Rhodes lebénult, aligha fog egyhamar újra bevethető állapotba kerülni. A Vision teljesen összeomlott, elvesztette Wandát, és gyötri a bűntudat azért amit tett (véletlenül) Rohdes-sal. Black Widow felszívódott a repülőteres bunyót követően, ha viszont is láthatjuk, az valószínűleg már a Kapitány oldalán lesz. Black Panther-ről már szó esett, hogy nem tagja Tony csapatának többé, Pókember pedig még túl fiatal ehhez, ő egyelőre megelégszik New York-kal. 

bda5b3aaffe74079705feb48c505d208.jpg

Végszóként pedig megint a képregény történet befejezésével vonnék párhuzamot. Egyik szemem sír, a másik pedig nevet. Sajnálom, hogy a Marvel stúdiónál nem voltak elég "tökösök" ahhoz, hogy megöljék Rogerst, pedig ez lett volna az igazán nagy fordulat a moziverzumban, ez lett volna a legnagyobb hatással Tony Stark-ra is. Más részről pedig örülök, hogy a jó öreg Steve Rogers még egy ideig biztosan marad Captain America.

Nektek hogy tetszett a film? Jöhetnek a válaszok itt lent, vagy Facebook-on!

 

Captain America: Civil War már a mozikban!
További érdekességekért és cikkekért kövesd a facebook oldalt: https://www.facebook.com/marvelcinematicnews/

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelcinema.blog.hu/api/trackback/id/tr428688116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

saihulud 2016.05.09. 11:42:33

A páncél kérdés édekes.

Szerintem a vasember harmadik részben az extremises csávók több ezer fokos hőmérsékletét nem bírtá a páncélok, illetve bármilyen ütés utáni törést, sérülést, esést egyből regeneráltak. Szóval őket nem venném alapul.

Viszont a bosszúállók 2-ben azt nem értettem, hogy ultron fejében ott volt gondolom az összes páncél terve. Akkor miért nem tudott a páncélokból ütőképesebb sereget gyártani? (oké, ő csak a hidra robottesteit vetette be, de volt egy rakás vibrániumja, hogy felerősítse őket) Ott volt több ezer robottest akiket még Romanov is szét tudott kapni.

A polgárháborúban hangya kikapcsolt egy csomó fegyverrendszert a páncélban, amiket Tony nem tudott használni már utána. (arra nem mutattak bizonyítékot, hogy a helikopter esetleg megjavította-e a páncélt) Másrészt ha valaki megnézi a neten a vasemeber-páncélok leírását, rájöhet, hogy nem ugyanolyan képességekkel rendelkeznek. Pl. van ahol ki van emelve, hogy nagy ellenállású, de lassú közelharcra alkalmatlan. Illetve máshol ki van emelve, hogy gyors, de nem annyira védi meg Tony-t. Franc tudja, hogy az éppen aktuális páncél milyen típus.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2016.05.10. 12:03:03

A raft nekem nagyon tetszett.
Bár ha ahogy eddig mindig meghal az ellenség fölös volt megépíteni.
süti beállítások módosítása