2016. november 08. 16:41 - villgabor

Doctor Strange 'Easter Eggs' és utalások!

 d3a456d3d3aef818a1f695ecc7d5a253.jpg

Már egy hete fut a magyar mozikban a Marvel legújabb filmje, a Doctor Strange. A film egyelőre felülmúlja a várakozásokat, a nézők oda vannak érte, a kritikusok szintúgy, és ebből kifolyólag a bevételek is magasan jobbak a vártnál. A film konkrétan 1 napja lépte túl a 350 millió dolláros bevételt világszerte.

Figyelem lehetséges SPOILEREK!

Mint azt tudjuk, jóval több dolgot rejt egy Marvel film, mint az először látszik. Nézzük meg ezeket az úgynevezett ’easter-eggs’ utalásokat.

Kezdjük a legegyszerűbben kiszúrhatókkal.

Stan Lee cameo-t kiemelni már-már fölösleges, így remélem senki nem ment el a buszon ülve olvasó úr mellett.

Bár a Marvel Stúdió elég erőteljesen nyomja az arcunkba a nagy finálé darabjait, még mindig akadhatnak olyanok, akiknek nem állt össze a puzzle. Jelen esetben a puzzle darabkákat a Végtelen Kövek szimbolizálják. Ha valakinek a színéből, illetve az erejéből nem derül volna ki, még meg is említik a film végén, hogy bizony Aggamoto Szeme nem egy „hétköznapi” relikvia, hanem egy végtelen kő. Jól gondoljátok a Time Stone.

e3de5b08cf261d1c0b8e794717731c81.jpg

Már a trailerekből is láthatták a szemfülesek, feltűnik az Avengers torony New York-ban felvett jelenetekben. De még ha így se lett volna világos, hogy Doctor Strange ugyan abba a hős univerzumba tartozik mint a Bosszúállók, Wong a biztonság kedvéért elmagyarázza, hogy miben különbözik az ő munkájuk a Bosszúállókétól.

A feliratok közi jelenet a Thor: Ragnarok-ra utal, illetve azt készíti elő.

A feliratok utáni jelenet Doctor Strange folytatására utal, Baron Mordo (végre) elfoglalja a gonosz szerepét.

Ezeket az utalásokat volt egyszerű kiszúrni, nézzünk most egy fokkal nehezebb dolgokat.

Benedict Cumberbatch nem csak 1 szerepet játszott a filmben. A Hobbit című filmhez hasonlóan, itt is egy CGI karakter hangját kölcsönözte. Míg a Hobbit-ban ő volt Smaug, a Marvel filmben ő maga adta Dormammu hangját is.

4f7cf02d1d084224d45965ba22c3cd26.png

Doctor Strange a multiverzum beutazásakor meglátogatta a Quantum valóságot is (Microverse). Ha ismerősen cseng a név az azért lehet, mert az eredeti Wasp, ebben a világban ragadt, amit az Ant-Man filmből tudhatunk.

A film végi feliratok legvégén láthatunk egy figyelmeztetést.  „Avoid distracted driving” – azaz kerüljük a figyelemelterelést vezetés közben. Ez egyértelműen Strange balesetére utal a filmben, de az, hogy a feliratok legvégén van, szintén utalás Stephen egy megjegyzésére a filmből: „A figyelmeztetés mindig a varázsige után van”.

Ha már valaki ezeket is megtalálta igazi rajongónak vallhatja magát, de nézzünk valami kihívást az igazán hard-core mozi fanoknak.

Doctor Strange balesetét megelőzően egy telefonhívás zajlik le, ahol betegek közül válogat a doktor (ez így leírva elég morbidul hangzik). Az egyik betegnek gerincsérülése van, egy bizonyos kísérleti páncél meghibásodása miatt. Nos, sokan gondolhatnak itt Rhodey sérülésére a Captain America: Civil War-ból, de itt nem róla van szó. Először is körül írnám miért nem Rhodes a beteg.

  1. A War-Machine páncél aligha tartozik a kísérleti kategóriába
  2. Ha Rhodey-ról lenne szó, az az Amerikai Egyesül Államok egy kiemelt, hivatalos osztagának egyik tagjáról, aligha lenne választási lehetősége Strange-nek, hogy elássa-e a beteget vagy sem.
  3. A telefonhívás alatt elhangzik, hogy 35 év körüli betegről van szó. Nem akarom megsérteni James Rhodes ezredest, de rég volt már ő 35 éves.
  4. Az idő is elég nyomos indok. A Civil War 2016-ban játszódik. Azaz, ha Rhodes lenne a beteg, az azt jelentené, hogy Strange balesete is 2016-ban van. Amivel csupán annyi a probléma, hogy a nyugati orvoslásban is éveken át keresi a megoldást, majd feltehetően éveket tölt el a távol keleten is, ami azt jelentené, hogy a végső csata kb 2020-ban játszódna. Remélem, nem kell tovább fejtegetni, hogy ez miért is lenne butaság
  5. Az utolsó és legnyomósabb indok, ami még a most is kételkedőket is jobb belátásra bírja, hogy maga a rendező nyilatkozta, hogy ott nem Rhodes-ra utaltak.

hammer.png

Akkor viszont kiről lehet szó? 2010-ben járunk, a Vasember 2 idején. Justin Hammer kétségbeesetten próbálja lemásolni a Vasember páncélt, inkább kevesebb mint több sikerrel. Az egyik prototípusa (azaz kísérleti páncélja – na ismerősen hangzik?) élő adásban okoz láthatóan elég komoly gerincsérülést a használójának. Itt erről a pórul járt pilótáról van szó.

cc5659fe74a78ad4a1005bfd14ccfebe.jpg

Maradjunk ugyan ennél a telefonbeszélgetésnél. A következő alany, akit választhat Strange, egy fiatal 22 éves nő. A lány fejében egy microchip van beültetve, ezzel kezelve/irányítva a skizofréniáját. Azonban a lányba belecsapott a villám és most kómában fekszik. Captain Marvel utalás. A stúdió elnök Kevin Feige elárulta, hogy változtatnak Carol Danvers eredet sztoriján, mert szerintük túlságosan hasonlít egy DC hős történetéhez. Tehát emiatt lehetséges, hogy itt Captain Marvel-ről volt már említés.

Egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy pontot tegyünk annak a teóriának a végére, ami szerint az egyes Végtelen Kövek nem hivatalos nevei, Thanos nevét adják ki.

  • Tesseract
  • H (feltehetően a Thor: Ragnarok-ba bukkan fel az utolsó kő és a teória szerint Heimdall szeme lesz az. Hiszen a Lélek Kőnek köszönhetően lát minden egyes lelket a 9 birodalomban)
  • Aether
  • Necklace (Aggamotó szeme ugye egy nyakláncon lóg)
  • Orb
  • Scepter

Stan Lee Aldous Huxley: The Doors of Perception című könyvét olvassa a buszon. A könyv Huxley élményeiről szól, amikor erős tudatmódosító drogok hatása alatt volt. Ez Kevin Feige egy régebbi nyilatkozatára tett utalás, hogy Doctor Strange látványvilága olyan mintha, tudatmódosító szerek hatása alatt lennénk.

A hiányzó könyv a könyvtárból talán a Darkhold, az Agents of SHIELD-ből.

A félkarú idős ázsiai utalás lehet a Star Wars-ra, ahogy ezt már megszokhattuk a többi Marvel filmben is.

Az eddig említett utalásokat csak a filmek tudatában ki lehetett szúrni, most viszont lássunk olyanokat, amikhez szükségünk van képregényes előtudásra.

b25755514a60c750534a637c13e546ea.jpg

Dormammu-nak a képregényekben van egy hadserege, a „Mindless-Ones”. Viccesen úgy lehetne fordítani a nevüket, hogy az „Agyatlanok”. Kaecilius és követőit Dormammu átváltoztatja Mindless-Ones-á.

A wifi jelszó „Shamballa” Doctor Strange egyik képregényére utal, melynek neve „Into Shamballa” volt.

3027126-the_living_tribunal.jpg

Mordo botjának neve „Staff of the Living Tribunal. Ilyen ereklye nem létezik a papírra vetett történetekben, azonban a Living Tribunal a Marvel képregények egyik legerősebb kozmikus lénye.

Maradjunk az ereklyék vonalán. Wong „Wand of Watoomb” nevű ereklyével harcol. A képregényekben Doctor Strange egyik ellenségéhez, Xandu-hoz kötődik.

Tina Minorou a „Staff of One” ereklyét tartja a kezében. A képregényekben akkora ereje van ennek a tárgynak, hogy még maga Dormammu is tart tőle.

A New York-ban lévő szentélyt egy bizonyos Daniel Drumm őrzi, aki sajnálatos módon elég hamar meghal. Azonban neki a testvére a képregényekben Jericho Drumm, aki Borther Vodoo néven lett ismert a hősök között.

Doctor Strange-t komikusan tartja távol, majd el is húzza a köpenye két baltától, majd ráveszi, hogy a testbilincset használja Kaecilus ellen. Az a két fejsze az úgynevezett „Axe of Angarruumus”, ami a jelenleg futó Doctor Strange képregényekben Stephen fegyvere.

6ed914ff2e18c81d6561883fef8f7f0c.jpg

Christine Palmer érdekes szavakat használ, amikor Stephen-nel műtéti beavatkozásokról beszél. A „Bleeding Edge” kifejezés az egyik legnépszerűbb Vasember páncél neve volt a képregényekben. A Bleeding Edge páncél egy hihetetlenül erős nano-tech páncél volt, amit Tony képes volt a saját szervezetében tárolni, majd felvenni, amikor szüksége volt rá. Lehetséges, hogy az Infinity War idején Stark feltalálja ezt a technológiát.

Christine Palmer karaktere a képregényekben nem más, mint Night Nurse. Night Nurse nem szuperhős, hanem ő a hősök orvosa. Láthattunk, hogy még Doctor Strange-nek is segítségre volt szüksége két ütközet között.

 

Ezek a kis rejtett tartalmak olvashatók szerte a neten, egyelőre. Ti ezeken kívül találtatok valami mást is? Ha igen jöhetnek a kommentek facebookon!

 

További érdekességekért, hírekért és cikkekért kövesd a facebook oldalt: facebook.com/marvelcinematicnews

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelcinema.blog.hu/api/trackback/id/tr4411943237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása