2016. május 18. 18:44 - villgabor

Mi a gond az Agents of S.H.I.E.L.D.-del?

agents-of-shield-season-3-what-planet-was-simmons-on-684191.jpg

Az Agents of SHIELD volt a Marvel filmek új generációjához tartozó első TV sorozat, mely a kezdetekben nagy dobásnak számított, mostanra azonban kezd amolyan kellemetlen mostoha testvérré válni. Lássuk, miből fakad a sorozat kényelmetlensége.

660d7-agentsofshield-1080.jpeg

Azok számára, akik nem követik a sorozatot, egy gyorstalpalóval kezdeném a boncolgatást. Tehát, a történet szerint, az első Avengers film végénél, illetve az után járunk. Phil Coulson, Nick Fury egyik legjobb ügynöke halott. Josh Whedon a Bosszúállók rendezője pecsételte meg a karakter jövőjét, hiszen az ő elgondolása szerint (ami amúgy teljesen helytálló volt és remekül működött), ahhoz hogy ezeket a hősöket egymás mellé állítsa, hogy együtt küzdjenek valamiért, egy hétköznapi motivációt kell adni nekik. Hiszen Thor-t leszámítva, ők is csak emberek, mint mi. Ez a motiváció egy olyan karakter halálában teljesedett be, aki bár nem létfontosságú, de mégis kapcsolat fűzi majdnem minden egyes Bosszúállóhoz. Azonban a TV-s részlegnél úgy döntöttek, hogy a karakterben és a színészben van annyi "anyag", hogy elvigyen a hátán egy sorozatot. Így elindulhatott az Agents of SHIELD az ABC csatornán. Folytatva a történetet, Coulson-t szó szerint újraélesztették. Nick Fury a TAHITI projektnek elnevezett, idegen technológián (Kree) alapuló módszerre feltámasztotta. Phil egy jó darabig nem sejti, mi történt, sőt úgy tudja, hogy miután Loki leszúrta, pár perc múlva hagyományos orvosi eszközökkel újraélesztették. Később kideríti az igazságot, de a történet részletei innentől kezdve nem relevánsak számunkra a cikk szempontjából...

the-magical-place-copyright-abc-inc-42.jpg

Innentől kezdve a sorozat alapkoncepciója, hogy a világon rengeteg szörnyű dolog történik, de nem lehet minden "apró-cseprő" dolog miatt Starkékat rángatni ide-oda. Így a sorozat az első évadban szépen ellubickolt a láthatóan nagy jelentőséggel nem bíró, de megoldásra váró krízisek elintézésének tengerében. Konkrétabban szólva, Phil Coulson "szupercsapatának" küldetéseit láthattuk. Aztán, a sorozat életében eljött az első nagy krach, a The Winter Soldier-ben szépen feloszlatták az egész SHIELD-et. Ezek után szépen megmagyarázták a nézőknek, hogy "oké nincs SHIELD hivatalosan, de mivel a világnak szüksége van ránk, titokban folytatjuk tovább a harcot". Akik nagyon kukacoskodók, már itt elveszthették az amúgy is gyenge lábakon álló hitüket a sorozattal kapcsolatban. Hiszen valljuk be, hol köthet le hosszútávon nézőket egy olyan sorozat, melynek célcsoportja Vasemberhez, Amerika Kapitányhoz, Thorhoz és a Hihetetlen Hulkhoz van hozzászokva, ahogy New York-ot mentik meg több ezer idegen inváziójától, miközben a sorozat kimondott filozófiája, hogy relatív jelentéktelen dolgokat oldjanak meg.

agents-of-shield-season-3-poster-are-you-inhuman.jpg

Érezték is ezt az alkotók, amire sikerült jól reagálni. Nem sokkal azután, hogy Kevin Feige bejelentette az összes harmadik fázis filmet, köztük az Inhumans filmet is, a sorozat szépen lassan elkezdte bemutatni nekünk ezt a fajt. A hangsúly a lassan szón van. Hiszen, ahogy telt az idő, és jöttek ki új filmek a mozivászonra, mindenki azt várta, ha már egy univerzumról van szó, feltűnik majd pár kedvenc karakterük a sorozatból a nagyképernyőre, de ez nem történt meg. Ellenben itt ez az új faj, ami annyira ismeretlen a legtöbb film rajongónak, hogy reménysugarat adott azzal, hogy ha szépen lassan bemutatják őket, a fő sztori szál mellett, akkor eljöhet az a pont, hogy az Inhumans film, már a sorozatra fog alapozni. De ez nem így történt. A műsor szépen elkezdett egyre inkább rájuk koncentrálni és mostanra, abszolút Inhumans központú lett az egész. És mára már több száz Inhuman él a földön, amikről a kormányok is tudnak többé kevésbé, de érdekes módon Tony Stark nem? És ezzel, hogy így felgyorsították a folyamatot, lehetetlen értelmesen összekötni az Inhumans filmmel a dolgokat, hiszen az csak évek múlva, valamikor 2020 környékén kerül bemutatásra.

kevin-feige-a-isaac-perlmutter.jpg

És ha ez még nem lett volna elég, 2015-ben Kevin Feige vezette Marvel Stúdió, független lett a Marvel Entertainment-től. Hogy ez mit is jelent pontosan? Ugye a Disney felvásárolta a Marvel Entertainment céget, melynek vezetője Isaac Perlmutter. Isaac ezzel Kevin Feige főnöke is volt, hiszen a stúdió is alá tartozott. Azonban ebben a bizonyos évben a Disney nem kért többet Isaac beleszólásából, függetlenítette a Marvel Stúdiót a cég többi részétől, hogy innentől Feige közvetlen nekik jelentsen. Eddig se volt felhőtlen Kevin Feige és Isaac Perlmutter viszonya, ám így hogy megszűnt az alkalmazott-főnök viszony tovább romlott a helyzet. Addig fajult a "kinek van a nagyobb f..." verseny, hogy Feige kijelentette, nem fognak TV-s karakterek szerepelni a filmjeiben. Nem tudni, hogy azóta változott e az álláspont, egyáltalán Feige-nek van-e ekkora beleszólása. Hiszen ha a Disney-nél azt mondanák, hogy márpedig Phil Coulson benne lesz az Infinity War-ban, akkor, az amúgy remek munkát végző Kevin, vagy elfogadja vagy lemond. 

inhumans-quiz-featured.jpg

De ennyi elég is színfalak mögötti problémákról. De nem mehettünk el mellettük szó nélkül, hiszen ezek is nagy szerepet játszanak a sorozat legnagyobb problémájában. Hiába az egy univerzum, nincs interakció a filmes és tv-s történetek között. Illetve ez nem teljesen igaz. A sorozat oldaláról, említés szinten, de legalább benyögnek pár filmes helyszínt vagy karakter nevet. De ennyi semmi több. A filmes oldalról pedig abszolút nulla a visszacsatolás. Sőt bár Joss Whedon öccse a SHIELD rendezője, ő többször is hangsúlyozta, Phil Coulson halott, és amíg ez rajta múlik úgy is marad, teljesen mindegy mit látnak az emberek a TV-ben.

hiveward3x12.jpg

De engem, mint rajongót ez az eddig is rengeteg kis hibafaktor nem zavart, élveztem a sorozatot, reménykedtem, hogy egyszer azért valamikor megtörténik a "keresztbe szereplés".  De most, a harmadik évad végére elvesztettem a hitem és türelmem is a történettel. Na de vajon miért? Nos, itt van Hive, aki a sorozat szerint az első Inhuman a földön. Aki jelen pillanatban gyakorlatilag akkora veszélyt jelent a Földre mint Ultron. És ezzel eljött a sorozat legnagyobb hibája, amitől sokan már az eleje óta féltek. Oké, hogy eddig meglehetett magyarázni, hogy a Bosszúállók miért nem jönnek, a hiszen sose volt elég komolya helyzet ahhoz, hogy ez indokolt legyen. De az írok nem bírtak ezzel a kerettel, és most, hogy jött egy világ pusztulással fenyegető konfliktus, nem hogy megmagyarázhatatlan de egyenesen kínos és zavaró a Bosszúállók kihagyása a történetből. Főleg most, hogy a SHIELD titokban az amerikai elnök engedélyével működik, úgy hogy közben egy fél Bosszúálló csapat is az aláírt Sokoviai Egyezmény miatt rendelkezésre áll. Tehát adott a közös főnök, mégse jönnek világot menteni? 

agents-of-shield-kree.jpg

A cseresznye a habon pedig az elmúlt részek egyik fontos eseménye volt. Két Kree eljött a Földre. Lényegtelen, hogy miért meg hogyan, itt volt egy idegen faj két tagja. Nekem senki ne próbálja megmagyarázni, hogy Tony Stark egyik műszere se jelzett semmit. Tony felfedezi a Civil War-ban Pókember erejét. Ugyan miért nem tud, a Földön lévő több száz hihetetlen erővel rendelkező Inhuman egyikéről sem? Tehát az ilyen apró, logikai bakikkal megspékelt, indokolatlanul (nyilvánvalóan külső okokból) kihagyott hősök és karakterek összessége dönti romba a sorozatot. Meglátásom szerint két jövő jósolható. 

1: Addig húzzák ezt a kínos diszharmóniát, amíg csak lehet, majd végül elkaszálják a sorozatot.
2: Ha a nézettség elég magas és nem akarnak kaszálni, be fogják vezetni a multiverzum elméletet. Ugyan ezt alkalmazzák jelenleg a DC képregényes műsoroknál is (azért nem ugyan az a Flash a sorozatban, mint a mozivásznon lesz). Ha ezzel magyaráznak itt is, akkor van hosszabb jövője is a dolognak. Illetve elkerülhetnek még több olyan kérdést, amit nem szeretnének megválaszolni.

the_defenders_100177.jpg

De ugyan ebbe a hibába kezd bele esni a Netflix is. Kezd kínos és nyomasztó lenni, hogy miért nem tűnnek fel ezek a karakterek a filmekben? Miért hivták be Pókembert és a Hangyát, miközben megfeledkeztek Daredevil-ről, vagy a nem kis erővel rendelkező Jessica Jones-ról?

Egy dologban reménykedhetünk. A Marvel Stúdiónál túl tesznek a személyes ellentéteken, és kitalálnak valami kreatív módszert arra, hogy az eddig taglalt problémákra megoldást találjanak és a nézők jól járjanak. Legrosszabb esetben eltusolják a dolgot és nem vesznek tudomást ezekről az egyre kényelmetlenebb gondokról. 

További érdekességekért és cikkekért kövesd a facebook oldalt: https://www.facebook.com/marvelcinematicnews/

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelcinema.blog.hu/api/trackback/id/tr628728422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guy 2016.05.19. 14:28:34

Ebben én nem látok problémát. Inkább abban, hogy a filmek az utóbbi időben csak pontosan a korhatár-besorolás alsó határába tartozók igényeit elégítik ki.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2016.05.19. 14:46:03

Ez előbb utóbb bekövetkezik egy ekkora univerzumban. Több tucat karakter mozog már a pályán, a sorozatokat és a kisebb karaktereket meg úgy kell mozgatni, hogy a filmek bemutatójához kapcsolódjon a történet... ez elég nehéz.

A filmek sem birkóznak meg ezzel a feladattal, pl. az AC3-ban nem lehet semmit tudni Hulkról - kétlem, hogy nyom nélkül el tudott volna tűnni...

A filmben egyik fél sem készült totális háborúra, ezért mozgott mindenki a szűkebb csapatával.

Dr. Fred Edison 2016.05.19. 16:45:48

Szerencsére én nem vagyok akkor képregény fan, hogy nagyon zavarjanak amiért kimaradnak a fő Marvel karakterek, szóval elfogadom a sorozatot olyannak amilyen, és nem foglalkozom azzal miért nem hívják amerika Kapitányt segíteni(pl. azért mert ügyesek és megoldják egyedül is a feladatokat + az inhuman osztaggal végülis van már egy Bosszúállók B-jük). Így viszont az egyik legnagyobb kedvencem, a kezdeti akadozás után a pedig a történet is összeállt már régen. A karakterek mindig is nagyon jók voltak, az egy amit sokáig hiányoltam hogy nem nagyon láttunk szuper képességeket, de ezt az inhumanekkel sikerült pótolni.

Szóval nagyon bízom benne hogy még sok évadot meg fog érni, bár sajna a nézettésgi adatok nem a legjobbak, folyamatosan veszíti a közönségét, amit azért nem értek mert szerintem meg egyre jobb lesz a sorozat.

steery 2016.05.19. 16:50:58

Kicsodák valójában a szuperhősök?
Olyan csodálatos képességű lények, aki bevallottan az emberiség biztonságáért és a különféle gonosz szuperhősöktől való megmentéséért küzdenek.
Közben viszont rengeteg kárt és bajt okoznak, legalább annyit, mint a gonoszok. Városokat rombolnak porig, emberek halnak meg százszámra a csetepatéik során, rengetegen lesznek földönfutóvá, nyomorékká, nincstelenné, szerencsétlenné miattuk.
A demokráciáért és a szabadságjogokért küzdenek.
Közben viszont nem állnak semmilyen demokratikusan megválasztott testület irányítása, ellenőrzése alatt, vagyis illegális, diktatórikus módszerekkel működnek és szarnak a törvényekre, minden szabályt önkényesen áthágva. Ha feloszlatják őket, titokban dolgoznak tovább, csak azért is! Mert az emberiséget az akarata ellenére is mindenáron meg kell menteni, bármibe is kerüljön ez az emberiségnek! Értünk vannak, de nem velünk. Miattunk harcolnak, de igazi segítség helyett csak rombolnak és pusztítanak vég nélkül.
Vajon csak nekem tűnik fel ez az éles párhuzam az elmúlt évtizedek világromboló amerikai külpolitikájával? Az amerikai szuperhősök mind azt csinálják, amit Amerika. Tönkreteszik a világot azzal a fennkölt jelszóval, hogy a világot meg kell menteni és csakis mi tudjuk megmenteni mindazon bajoktól, amiket mi szabadítottunk rá a világra, noha az nem kért belőle-belőlünk.

villgabor 2016.05.19. 18:32:57

@Meleg Sándor: Hulk és Thor távolléte is meg lesz magyarázva a Thor: Ragnarok-ban. Úgy gondolom, hogy a Civil War-ban direkt nem mondanak a hollétéről semmit. De ezt nem úgy teszik, hogy a készítők nem vesznek róla tudomást, hanem épp ellenkezőleg. Ross tábornok konkrétan rákérdez, hogy ugyan merre van a Hulk - ami pedig majd a Ragnarokban fog magyarázatot nyerni.

villgabor 2016.05.19. 18:36:54

@Dr. Fred Edison: Úgy gondolom, hogy ha az Agents of Shield-et önmagában nézem, mint sorozatot, akkor remek. Tényleg nincs vele nagy gond, sőt egészen jó - egyre jobb. De, ha az egész marvel moziverzumot nézem, akkor igenis kényelmetlen a dolog. Nyilván bele lehet magyarázni dolgokat, hogy miért nem hívják őket: "Megtudják ők is oldani". De ha logikusan belegondolsz, és nem lenne semmilyen akadálya (pénz, jog, idő, színészek stb) annak, hogy ott legyen Vasmeber, akkor ott kellene lennie. Ha egy rajzfilmről beszélnénk (vagy képregényről), akkor már réges rég "oda rajzolták" volna a hősök legalább egy részét.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2016.05.19. 19:48:34

@steery: Elég az ókori mitológiát nézni. ott vannak az istenek, akik emberfeletti erőkkel bírnak, de totál emberi problémáik és konfliktusaik vannak.

gizmo26666 2016.05.19. 20:35:23

1 évadig bírtam, annyira gyerekes és gyagyi ez a sorozat.
Meg az is rohadt unalmas, hogy filyton hivatkoznak az Avenger4-s tagjaira, de egyik szuperhős megfizetésére sincs elég pénez a producereknek. Inkább kussolnának.

Akkor már Inkább a Daredevil meg a jessica Jones.

Joss Wheldon meg inkább a Firefly-t folytatná, minthogy a Marvel-re áldozza a tehetségét.

meglivorn 2016.05.20. 02:28:27

Nem csak a blogírónak szúrt szemet a marvel kettős játéka, a cap3 kapcsán egyre több a külföldi cikk is, hogy ideje lenne a marvelnek eldönteni mennyir eveszi komolyan az "egy univerzum" szlogent. Pláne amióta Chloe Bennet is nyilatkozott az ügyben.

De ez nem csak a SHIELD-re igaz, az Agent Carter is mosthagyerek volt végig, most már el is kaszálták (a Netflix talán hajlandó lesz átvenni ha elég igény mutatkozik). Persze, Peggy megjelent a Kapitány filmekben (legalább említés szinten) mert ő a háttérsztori része, de Jarvis pl. emítést sem kap, pedig elvileg Tony első AI-ját róla nevezte el...

Részemről igazából mindegy, annyira nem zavar. Jó lenne egy teljesebb egység (megnéztem volna egy Tremors-Widow bunyót a cap3-ban :D ) de megállnak a sorozatok a saját lábukon is. És miközben a DC sorozatok (Arrow, Flash) jobban indítottak, azok egyre jobban idegesítenek vagy a felesleges melodráma vagy az átgondolatlan scriptek miatt, a Shield folyamatosan javul, szezonról-szezonra. Úgyhogy folyassák csak így vagy úgy.

steery 2016.05.20. 11:31:33

@Meleg Sándor: És miről szólnak a mai fantasztikus filmek? Arról, hogy a régi idők istenei mind gonoszak voltak, akiket a mai emberiség sorra megöl, meg leszámol velük, mert maga akar istenné válni. Jó példa erre a Csillagkapu sorozat, amit én csak "istengyilkos" sorozatnak hívtam anno.

Zsolt Bartus 2016.05.25. 21:11:06

Steery, szerinted melyik lett volna jobb, ha Loki simán megszállja a földet a Chitaurival és az embert mint fajt rabszolgasorba taszítja ((mert nagyon valószínű hogy ilyesmi történt volna) vagy az hogy a Bosszúállók megállították pár tucat ember élete árán.
Szerinted melyik lett volna jobb, ha Loki megszállja a bolygót, és megszűnik az USA mint olyan, vagy az USA megmarad, pármilliárdos anyagi kár ellenében?
Mellesleg megjegyezném, hogy a kormány atombombája biztosan jóval több embert ölt volna meg és nagyobb pusztítást is okozott volna.
süti beállítások módosítása